Читај ми!

Пливање за Часни крст широм Србије

Широм земље на Богојављење организовано је пливање за Часни крст. У Београду се традиционално пливало на Земунском кеју, Ади Циганлији и Савској променади. Пливање на југу земље најмасовније је било у Власотинцу. У Шапцу пливао и трогодишњи дечак. Набујала Ђетиња спречила је пливање у Ужицу, а Часни крст додељен је болесном суграђанину.

Раздаљину од 33 метра на Земунском кеју први је препливао Душан из Кикинде.

"Као што видите, трка је протекла добро, освојио сам Часни крст, стигао сам први. Презадовољан сам, први пут сам освојио крст, а други пут пливам у Земуну. Иначе сваке године пливам, од 2015. године", наводи Душан.

Душан је један од 325 учесника овогодишње 26. традиционалне трке, а ово је било најбројније пливање у Земуну до сада.

Међу дамама, којих је било 15, победила је Славица Анастасијевић.

Самом пливању претходила је литургија у Храму Светог оца Николаја, као и литија централним земунским улицама и освећење Дунава.

На Ади Циганлији први допливао Павле Милошевић са Војне академије

Такмичење у пливању за Часни крст одржано је и на Ади Циганлији, а први је до њега допливао Павле Милошевић са Војне академије. У пливању за Часни крст учествовала су 54 пливача.

Такмичило се и по седам припадника Војске Србије, Жандармерије и "Свибора".

Пре такмичења у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду служена је богојављенска литургија и организована свечана богојављенска литија. Уследила је и беседа протојереја-ставрофора Часлава Маринковића, као и богојављенска молитва на језеру.

За часни крст се и ове, као и прошле године, пливало и у насељу Батајница.

Међу пливачима је било и деце. До крста је први стигао Жељко Данијел из Батајнице.

Пливање за Часни крст и на Савској променади

И на Савској променади одржано је традиционално пливање за Часни крст у организацији Туристичке организације Београда (ТОБ). Победио је 41-годишњи припадник Жандармерије Марко Томашевић из Београда.

"Диван је осећај. Сваке године долазимо и увек је исти осећај, небитно какво је време. Битно је да се окупимо и обавимо то, а пливаћу док сам жив", каже Марко.

Најмлађи учесници су били петнаестогодишњаци Душан Симић и Марко Ђуровић из Миријева, а са Марком је пливао и његов отац Дејан Ђуровић.

Учествовале су и две девојке, а млађа од њих Нада Петронић је из Косовске Митровице и има 17 година. Нада је првак државе, Балкана, Европе и света у кик-боксу.

"Вода је доста хладна, али успели смо да се изборимо. Уз Божју помоћ, пливаћу опет", поручује Нада.

Директор ТОБ-а Миодраг Поповић истиче да је пливање за Часни крст део традиције Београда, важан за Београђане, али и за госте престонице.

"И у промотивном погледу ово је изузетно важан догађај. Одржавање обичаја и одржавање онога што Београд у суштини јесте је и пливање за Часни крст и зато нам је част и задовољство да подржавамо и учествујемо у оваквој манифестацији", рекао је Поповић.

Догађају су присуствовали припадници Војске Србије, а наступила су културно-уметничка друштва из Косовске Митровице и Звечана.

У Власотинцу победио средњошколац Огњен Обрадовић

Пливање за Часни крст на југу земље најмасовније је у Власотинцу, где је пливало чак 76 учесника. Победник је Огњен Обрадовић, ученик другог разреда лесковачке гимназије.

"Први пут сам пливао и јако ми је драго. Наставићу и следеће године да пливам, сигурно", наводи Огњен. 

Позвао је другаре да му се придруже следеће године, а како каже, није било превише хладно. Температура Власине је шест степени.

Организатор пливања за Часни крст Срба Такић каже да је ове године било више учесника него прошле године.

"Томе кумује овако лепо време, али и добра организација. Ове године смо имали ту част да с нама буде владика нишки Арсеније, који је читавој манифестацији дао још већи значај и подигао јој углед", нагласио је Такић.

Осамнаестогодишњи Никола Бранковић први допливао у Пироту

Осамнаестогодишњи Пироћанац Никола Бранковић први је допливао до Часног крста у Пироту на Компензационом базену у том граду.

Никола је рекао да му овај дан изузетно значи имајући у виду да је верник, али и спортиста, бави се пливањем.

Скромне награде свим ученицима поделио је градоначелник Пирота Владан Васић, који је захвалио и честитао свима који су пливали.

"Честитам свима који су ушли у воду јер је подвиг ући у воду у јануарy и пливати за Часни крст. Хвала и Тијабарској и Пазарској цркви и Спортском центру Пирот. Традицију за пливање за Часни крст обновили смо у Пироту пре скоро 20 година и надам се да ће још дуго година на овако свечан начин овај дан бити обележаван", рекао је Васић.

Седамнаестогодишњи Митар Шарковић први допливао до Часног крста у Крагујевцу

Седамнаестогодишњи Митар Шарковић из Крагујевца први је допливао до Часног крста на језеру у Шумарицама, где је 20. пут заредом одржано Богојављенско пливање.

За витешку титулу "Носилац Богојављенског крста Шумадије" ове године надметало се 98 пливача. За разлику од прошлих година, када се жребом бирало 33 учесника, ове године одлучено је да сви који су се пријавили и који прођу лекарски преглед, могу да пливају.

Они су, како традиција налаже, после службе до крста препливали дужину од 33 метра, која симболично представља број година Христовог живота.

Шарковићу, ученику Друге крагујевачке гимназије, уручена је Витешка титула "Носилац Богојављенског крста Шумадије 2023", а осталим учесницима пригодни поклони.

Пливање за Часни крст од 2004. године у Крагујевцу организују Епархија шумадијска и Град Крагујевац.

У Крушевцу победник Реља Томашевић, најмлађи учесници једанаестогодишњи близанци

Брзаци Расине и јака киша нису представљали препреку за 170 пливача из Крушевца и околине, колико је учествовало на Витешком надметању за часни Богојављенски крст у селу Шавране.

Први је до крста допливао двадесетчетворогодишњи Крушевљанин Реља Томашевић, припадник Жандармерије и ватерполиста. Крстоноша је други пут. Пре седам година победио је на Западној Морави у Белој Води, а Часни крст освајао је и његов рођени брат који га је и мотивисао.

Такмичиле су се и три девојке. Раде Пешић са својих седамдесет лета био је најстарији такмичар, а најмлађи једанаестогодишњи близанци из Крушевца. Пријавили су се и млађи, али су се из безбедносних разлога по одлуци организатора придружили посматрачима.

"Велика конкуренција, вода је била хладна као и увек, али драго ми је што је оволико људи дошло. Сви су они данас победници. Ја сам тај који је први стигао, али су сви на данашњи дан победници и надам се да ће нас следеће године бити још више", каже Реља Томашевић.

Сава и Стефан Вељковић, најмлађи такмичари из Крушевца, кажу да пливају трећи пут, као и да им је отац дао пример, јер је пливао више година.

"Киша и брза вода – то није ништа, него сам се плашио због температуре, јер сам знао да је хладно. А када сам скочио, више ми је био проблем, нисам могао лепо да дишем. Иначе није ми било хладно", додаје Вељковић.

Шабац, за Часни крст пливале три даме и трогодишњи дечак

За Часни крст у Шапцу пливало је око 70 учесника, међу којима три даме, али и трогодишњи дечак.

Након освећења савске воде, крста и благослова учесника, уследило је пливање Савом у дужини од 33 метра, а до Часног крста први је стигао Војин Миленковић из Крушевца.

Он је у Шабац дошао на девојачку славу своје супруге, а како је рекао за Танјуг, пливао је за своју кћерку Петру и супругу Тамару.

Овај догађај пратило је више хиљада Шапчана, а организатор је била Туристичка организација Града Шапца. 

Набујала Ђетиња спречила пливање, Часни крст болесном Ужичанину

Због набујале Ђетиње, у Ужицу се није пливало за Часни крст, али су сви пријављени учесници поштовали традицију и ушли у воду. Договорили су се да Часни крст буде додељен болесном Ужичанину Небојши Божићу.

"То смо се сви договорили, да нашем другару помогнемо на овај начин. Свако ко долази овде да би се само такмичио не треба да буде овде. Овде треба да сви учествујемо и све ово што смо урадили смо заједно да срцем помогнемо једном младом човеку. Надам се да му Бог може помоћи и да ће изгурати са овом болести и да ће следеће године и он пливати", рекао је Раде Васовић, припадник Полицијске управе Ужице, који је и био иницијатор да се Часни крст додели болесном суграђанину.

Сви такмичари су ушли у воду, поштована је традиција, али се није пливало.

"Река Ђетиња је набујала, јако је брза и мутна и не смемо ниједног тренутка угрозити живот ниједног пливача. Према неким старим веровањима, пливање за Богојављенски крст симболизује жељу за животом, жељу за напретком. Из тог разлога свим овде присутнима честитам данашњи празник, желим им добро здравље са најдубљом вером да свет можемо поправити својим добрим делима", поручила је окупљеним пливачима и грађанима градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Ове године у Ужицу било је 75 пријављених пливача за Часни крст.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво